Zorgen voor getraumatiseerde adoptiekinderen

Voor de cursus ‘Zorgen voor getraumatiseerde adoptiekinderen’ die begint op 23 april as, zijn nog plaatsen vrij. Ouders krijgen handvatten om beter met heftig gedrag van hun kind om te gaan en om aan herstel te werken. Meer informatie en aanmelden

Vacature Commissie Donateursactiviteiten

Organisatietalent gezocht!

 

De Commissie Donateursactiviteiten is op zoek naar enthousiast personen (m/v) die ons team willen versterken. Wij organiseren voor en in samenwerking met het bestuur van de Stichting Meiling tenminste 2 informatieavonden en de jaarlijkse Meilingdag.

Hiervoor wordt een aantal keren per jaar (8x) vergaderd in de avonduren en daarnaast worden voor de Meilingdag een aantal pretparken/dierentuinen bezocht. Het team bestaat momenteel uit 5 personen. Twee vrijwilligers gaan stoppen met hun werk. Dus ben je creatief, een teamplayer, communicatief ingesteld, initiatiefrijk en heb je organisatietalent en goede ideeën, dan komen we graag in contact met je.

 

Wat hebben we nodig:

 • Minimaal Hbo denk – en werkniveau
 • Bij voorkeur iemand  met eigenschappen zoals:
  • Creatief
  • Teamplayer
  • Communicatief
  • Initiatiefrijk
  • Organisatietalent
  • Goede ideeën

Wat bieden wij:

 • Uitdagend en afwisselend werk in een organisatie met zeer veel betrokkenen en gemotiveerde mede-vrijwilligers

Gemiddelde tijdsbesteding:

 • 2-3 uur per week (afhankelijk of er een vergadering is)

Stuur je motivatie en/of voor meer informatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vacature algemeen bestuurslid

Op dit moment hebben we de volgende vacature: Algemeen bestuurslid


Heb jij een helicopterview en wil je je talenten inzetten voor adoptie? Voor verbreding van het bestuur zijn wij op zoek naar een nieuw bestuurslid. Het landelijk bestuur is verantwoordelijk voor het beleid, de organisatie, financiën en de ontwikkeling van Meiling, mede in relatie tot het ontwikkelende werkveld van de interlandelijke adopties. Daarnaast houdt het bestuur zich ook bezig met de samenwerking met andere vergunningshouders en externe relaties zoals het ministerie, inspectie, adoptievoorzieningen en Euradopt.

 

Functieomschrijving

 • Deelname aan de vergaderingen van het bestuur en operationeel overleg met de diverse interne teams, zoals de landenteams
 • Deelname aan overleg met andere vergunningshouders, ministerie of adoptievoorzieningen over onder meer wet- en regelgeving
 • Bijdragen aan een goede externe verantwoording, bijvoorbeeld in een jaarverslag, jaarrekening, kwaliteitskeurmerk en vergunning
 • Aanspreekpunt voor een of meer teams binnen Meiling
 • Bijdragen aan de ontwikkeling van beleid
 • Coördinerende taken of communicatie intern of extern

Wat hebben we nodig:

 • Minimaal Hbo denk – en werkniveau
 • Bij voorkeur iemand met:
  • Juridische of medische kennis of
  • Ervaring van bestuurskunde of HRM
  • Bij voorkeur met beleidsmatige of bestuurlijke ervaring
  • Kennis van of ervaring of affiniteit met adoptie

Wat bieden wij:

 • Uitdagend en afwisselend werk in een organisatie met zeer veel betrokkenen en gemotiveerde mede-vrijwilligers binnen de boeiende context van interlandelijke adoptie

Gemiddelde tijdsbesteding:

 • 4-8 uur per week (afhankelijk of er een vergadering is) De maandelijkse bestuursvergadering en 1x per 6 weken een OOM-bijeenkomst vinden altijd plaats op woensdagavond, centraal in het land.

Stuur je motivatie en/of voor meer informatie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerstkaarten projecthulp Taiwan 2017

Bestel unieke kerstkaarten bij projecthulp Taiwan en steun daarmee Cathwel en CSS

 

Naar aanleiding van de tekenwedstrijd op de Meilingdag, hebben wij de mooiste tekeningen uitgekozen als ontwerp op de kerstkaarten. Een setje van 10 kerstkaarten kost € 8,95 exclusief verzending.

 

U kunt kiezen uit 2 type setjes:

 1. Gemixt setje van 10 kaarten van 10 verschillende ontwerpen = € 8,95 (excl. verzending) per setje
 2. Setje van 10 kaarten van hetzelfde ontwerp [nummer] (alleen mogelijk vanaf 3 setjes) = € 26,85 (excl. verzending) voor 3 setjes.

  Voor de kaarten is geen envelop nodig (formaat ansichtkaart, A6).

  U kunt tot zondag 3 december uw kerstkaarten bestellen door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. met daarin:
 • aantal setjes
 • type setje
 • naam
 • adres
 • postcode
 • plaats

U ontvangt dan een bevestiging met daarin vermeld het totaalbedrag inclusief verzendkosten en het bankrekeningnummer, zodat u het geld kunt overmaken. De bestelde kerstkaarten zijn uiterlijk 10 december bij u in huis.

 

 

 

 

Meilingdag 16 september – update

Heeft u uw e-tickets voor de Meilingdag al in huis? U bestelt uw toegangskaarten (+ parkeerticket) snel en eenvoudig via de website van Ouwehands Dierenpark. Vergeet niet uw unieke code te activeren om te profiteren van de korting. U vindt de code op uw schriftelijke uitnodiging.
Neem uw e-tickets + uw uitnodiging mee op 16 september.

Koopt u aan de kassa van Ouwehand uw toegangskaarten? Dan betaalt u het reguliere tarief.

 

Opening met zeeleeuwenshow

Om 10.30 uur starten we de Meilingdag met een exclusieve zeeleeuwenshow voor ons gezelschap. Dus kom op tijd want vol = vol.

 

Ontmoet de Meiling-vrijwilligers

Dit jaar zijn er geen buitenlandse gasten. Wel staan er tussen 15.00 – 16.00 uur vele vrijwilligers voor u klaar om uw vragen te beantwoorden of voor zo maar even een praatje. Zoals de landenteams van China en Taiwan, het bestuur en het team van Nazorg. Daarbij zijn we altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers, dus kom zeker langs als u interesse heeft om als Meiling-vrijwilliger aan de slag te gaan. Openstaande vacatures vindt u ook op deze site of in de Meiling Mailing.
Bent u aspirant adoptieouder? Tussen 11.30 – 12.30 uur is er alle tijd om uw vragen te stellen aan de vrijwilligers van China en Taiwan. Over de landen zelf of over de procedure in het algemeen.

 

Meilingmarkt

Op zoek naar informatie over adoptie? Rootsreizen? Een uniek cadeau? Leuke hebbedingetjes?
Kom dan vooral naar de Meilingmarkt in de Kalahari. U vindt er diverse standhouders, waaronder onze eigen boekentafel, Mei things en projecthulp Taiwan. Vergeet u niet voldoende contant geld mee te nemen?

 

Lever uw speelgoed/kleding in

Net als ieder jaar kunt u speelgoed of kleding dat u niet meer gebruikt inleveren bij de Stichting Zorg samen voor Suriname. Tot 11.30 uur vindt u hen op de hoofdparkeerplaats, nabij de zijingang van het park (invalidenparkeerplaats). U maakt hiermee heel veel mensen blij, dus vooral doen!

 

bekijk het volledige programma

Tekenwedstrijd Meilingdag

 

Zaterdag 16 september is het zo ver: dan vindt de Meilingdag plaats in het Ouwehands Dierenpark Rhenen. Ook Projecthulp Taiwan is weer van de partij met een eigen stand, waar u voor vragen, informatie en leuke Taiwanese spulletjes bij ons langs kan komen.

Daarnaast hebben wij voor de kids dit jaar een leuke uitdaging: een tekenwedstrijd!

Maak jij een mooie tekening in het thema van Taiwan? Lever deze dan in bij onze stand op de Meilingdag en verdien een leuk presentje! De beste 8 tekeningen worden als kerstkaarten gedrukt en verkocht namens Projecthulp Taiwan. Hangt jouw tekening straks tijdens kerst door heel Nederland???

Update projecthulp Taiwan

De projecten van CSS

 

Inmiddels is het therapeutisch speelgoed gekocht. We zijn er trots op dat we dat samen met een aantal sponsors hebben kunnen bereiken.CSS heeft daarom weer een aantal nieuwe projecten benoemd waar we hen financieel bij kunnen helpen. We blijven ons uiteraard ook inzetten voor het project babyvoeding. De nieuwste projecten zijn:

 • therapie voor de kinderen in het kindertehuis die dat nodig hebben;
 • babyflessen
 • huidverzorging
 • speciale schoenen en schorten voor het verzorgend personeel in het kindertehuis.

Helpt u ook mee deze projecten te realiseren? Wilt u meer informatie over een van de projecten? Stuur ons een mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of een persoonlijk bericht via facebook.

 

Projecthulp Taiwan, make the difference!

 

 

Yu-Hsi

 

In de meivakantie had Yu-Hsi wel een heel mooie verrassing voor Yenchi en Cecilia van Cathwel. Ze overhandigde hen maar liefst twee cheques met prachtige bedragen voor de projecten “birthmothers, baby’s en therapie”.  De cheques waren van familie Ruijter en van de Willem Alexanderschool in Woerden waar Yu-Hsi op school zit.

Yu-Hsi heeft op school verteld over haar reis en het kindertehuis. En hoe mooi was de reactie van school: de opbrengst uit de zendingsbusjes werd gedoneerd aan Cathwel. Projecthulp Taiwan is supertrots op Yu-Hsi en bedankt haar ook dat ze op school heeft verteld over Cathwel en de kinderen in het kindertehuis. Met zulke mooie bedragen kan Cathwel heel veel doen voor de kinderen  én voor de geboortemoeders.

 

 

Shing-Yu 

 

Shing-Yu maakte samen met haar ouders in de meivakantie een prachtige reis door Taiwan. Voordat ze op reis ging, is Shing-Yu heel druk geweest met het maken van juweeltjes, kleine schilderijtjes en strijkkralen en de verkoop daarvan. Ze wilde heel graag zelf geld inzamelen voor een van de projecten van CSS en dat is haar gelukt!  Tijdens de reis mocht ze de cheque met daarop een heel mooi bedrag overhandigen aan Georgie Hsieh.  Projecthulp Taiwan is supertrots op zo'n ondernemende dame! Super gedaan, Shing-Yu!

 


Wilt uw zoon of dochter ook geld inzamelen voor CSS of Cathwel? We helpen u graag met ideetjes. Stuur ons een mail of een persoonlijk bericht met uw vragen en wij denken graag met u mee!

Porselein met karakter - Geheimen op Chinees porselein ontrafeld

In het Gemeentemuseum Den Haag is vanaf 25 maart (t/m 22 oktober) de tentoonstelling Porselein met karakter – Geheimen op Chinees porselein ontrafeld te zien.

 

Sierlijke penseelstreken die tot de verbeelding spreken: Chinese karakters hebben iets magisch. Niet alleen omdat de tekens er – zeker in onze westerse ogen – zo mooi uitzien, maar ook omdat karakters prachtige symboliek bevatten en de verhalen die worden verteld vaak heel bijzonder zijn. Vanaf 25 maart laat het Gemeentemuseum porselein voor zichzelf spreken door de mysteries achter het Chinese schrift dat erop staat te ontrafelen. De tentoonstelling Porselein met karakter vertelt verhalen die je meenemen op reis door China. Verhalen over gebruiken, geloof, liefde, mythische figuren of historische gebeurtenissen.

Al sinds de oprichting van de Verenigde Oost-Indische Compagnie, 400 jaar geleden, spreekt de schoonheid van het Chinese porselein de Nederlanders tot de verbeelding. De welgestelde Nederlanders verzamelden obsessief het blauw en wit, maar hadden vaak geen idee dat deze objecten evenveel verhaal bevatten als de inkt op een vel papier in een manuscript. De decoraties zijn veel meer dan sierlijke ornamenten. Dus de grote vraag luidt: wat betekenen die betoverend blauwe tekens nu eigenlijk?

Zoals een hart in het westen een symbool voor liefde is, zo draagt ieder Chinees karakter als een symbool betekenis mee. Een kalligraaf kan ieder symbool zelfs een extra betekenis geven aan de hand van de gekozen schrijfstijl. Een klein Chinees karakter kan op die manier een heel grote betekenis hebben. En een verzameling van zulke karakters en andere symbolische afbeeldingen kunnen zelfs een heel uitgebreid verhaal vertellen. Dit is ook het geval op veel porseleinen siervoorwerpen. Iedere bloem draagt een bepaalde betekenis met zich mee en ieder dier wenst je iets toe. De decoraties en teksten op het porselein refereren aan confucianistische gebruiken, taoïstische wereldbeelden, of vertellen over helden of liefde voor een ieder die aandachtig leest.

Onder de beeldschone façade van het porselein zijn fascinerende verhalen te vinden. Zie de objecten en raak verzonken in de verhalen van de rijke Chinese cultuur en de hedendaagse erfgenamen ervan. Van 16e-eeuws porselein tot 21e-eeuwse contemporaine interpretaties: keer op keer worden er kenmerkende verhalen verteld uit de Chinese cultuur.

De tentoonstelling is een initiatief van de samenwerkende musea Aziatische keramiek en toont porselein uit ruim 15 Nederlandse musea en particuliere collecties. Daarnaast zijn er uiteenlopende, hedendaagse interpretaties van porselein met karakter te zien van David Derksen, Hella Jongerius, Hans van Koolwijk, Jelle Mastenbroek, Cristiana Vignatelli, Marcel Wanders en Henk Wolvers.


Verklaring inzake vragen over ‘Met Open Armen’

Recent is door een journaliste van NRC Handelsblad een WOB verzoek ingediend bij de drie Vergunninghouders die betrokken zijn bij de RTL serie ‘Met Open Armen’.  De betrokken adoptieorganisaties zijn ANW, de NAS en Meiling.

Vergunninghouders zijn als particuliere organisaties niet WOB-plichtig. Desondanks hebben de betrokken organisaties aangegeven mee te willen werken aan het beantwoorden van vragen, voor zover dit het algemeen belang zou dienen en het de privacy van deelnemende gezinnen niet schaadt.

Inmiddels is duidelijk geworden dat de betreffende journaliste vooral geïnteresseerd is in de beweegredenen van de Vergunninghouders om aan dit programma deel te nemen, de afspraken die er zijn gemaakt tussen de producent (SkyHigh TV) en de Vergunninghouders enerzijds alsook de deelnemers aan het programma en de producent en RTL anderzijds. Onder meer wil zij weten of er door Vergunninghouders of adoptieouders betaald is voor deelname. 
In verband met de transparantie over dit onderwerp, hebben de drie organisaties besloten om in een openbare reactie in te gaan op de vragen van de journaliste.

Doel van ‘Met Open Armen’ is om adoptieouders te volgen tijdens een deel van hun adoptieproces, namelijk de wachttijd tot voorstel nadat zij op intake zijn geweest, het moment van het kindvoorstel, de adoptiereis en de periode kort na thuiskomst. Rond 2007 werd gedurende enkele jaren hetzelfde programma onder de naam ‘Grenzeloos Verlangen’ door de EO uitgezonden. Net als ‘Met Open Armen’ werd ook ‘Grenzeloos Verlangen’ door SkyHigh TV geproduceerd.

De drie Vergunninghouders stellen vast dat het programma “Met Open Armen” op integere wijze tot stand komt. Voor de organisaties was dit de voorwaarde om mee te willen werken aan ‘Met Open Armen’.

De producent, RTL en de betrokken Vergunninghouders hebben vooraf als gezamenlijk uitgangspunt in de werkwijze afgesproken dat het doel van het programma is om op een integere wijze de verwelkoming van een kind in een adoptiegezin vast te leggen vanuit het perspectief van de adoptieouders met respect voor de betrokken kinderen en hun biologische ouders.

Het zijn overigens de adoptieouders die zelfstandig de keuze maken om aan het programma deel te nemen,. Zij krijgen de gemonteerde uitzending te zien en hebben het recht om hierin nog wijzigingen aan te brengen indien zij van mening zijn dat hun privacy of die van hun kind geschaad wordt door de uitzending. Ook hebben de adoptieouders het recht om feitelijke onjuistheden recht te zetten. De betrokken adoptieouders maken hier zelf afspraken over met de producent. De Vergunninghouders zijn hier geen partij in. De Vergunninghouders krijgen de gemonteerde uitzending niet te zien voorafgaand aan de uitzending.

Met de producent is afgesproken dat biologische ouders (voor zover bekend) niet in beeld komen, noch dat hun achtergrond wordt toegelicht. Dit om recht te doen aan het recht op privacy van biologische ouders, die mogelijk niet kunnen overzien wat de impact kan zijn van deelname aan een buitenlands tv programma. Zowel door SkyHigh als door RTL wordt deze afspraak gerespecteerd. Ook over de sociale achtergrond van de kinderen wordt zo min mogelijk verhaald. Het zijn de adoptieouders die beslissen of en zo ja wat zij vertellen over eventuele special needs van hun kind. De producent en RTL respecteren het indien adoptieouders hierover geen mededelingen willen doen voor de camera.

Zowel volwassen geadopteerden als adoptieouders hebben kenbaar gemaakt blij te zijn met het programma en de positieve wijze waarop het moment in beeld wordt gebracht dat deze adoptiegezinnen worden gevormd. Deze ervaringsdeskundigen hebben aan betrokkenen laten weten dat het programma naar hun mening bijdraagt aan positieve beeldvorming rondom adoptie. De serie is bij het overige publiek ook goed ontvangen en wordt hoog gewaardeerd.

In het adoptiewerkveld sluit niemand de ogen voor de emoties die adopties omgeven. Echter, de stigmatisering van geadopteerden wordt door veel geadopteerden en hun adoptieouders als pijnlijk en onjuist ervaren.

De adoptieprocedures in Nederland zijn zorgvuldig en worden getoetst door overheidsinstanties zowel in Nederland als de landen van herkomst. De geldende procedures worden gevolgd, er wordt niet van afgeweken ten behoeve van het programma. Mede om deze reden is uitzending verschillende keren uitgesteld. Aspirant adoptieouders die hebben aangegeven mee te willen doen aan het programma, worden niet met voorrang bemiddeld. Voor de deelnemers van het programma wordt net als voor andere aspirant adoptieouders het principe gehanteerd dat er ouders worden gezocht voor kinderen en niet andersom. Ook dit uitgangspunt wordt door RTL en SkyHigh gerespecteerd.

Tot slot, er is door de drie Vergunninghouders vanzelfsprekend  geen geld betaald om de serie ‘Met Open Armen’ tot stand te brengen. Ook aan adoptieouders is voor deelname niet betaald. Alle betrokkenen werken mee aan het programma met als doel om volgens de geldende procedures op een integere manier de moderne praktijk van adoptie in beeld te brengen.

Adoptiestichting A New Way
Stichting Meiling
De Nederlandse Adoptiestichting


Commissie donateursactiviteiten (2 personen)

Functieomschrijving:
De Commissie Donateursactiviteiten is op zoek naar enthousiast personen (m/v) die ons team wil versterken. Wij organiseren voor en in samenwerking met het bestuur van Meiling tenminste 2 informatie-avonden en de Meilingdag. Hiervoor wordt een aantal keren per jaar vergaderd in de avonduren en daarnaast worden voor de Meilingdag een aantal parken/tuinen bezocht.

Wat hebben we nodig:
Het team bestaat momenteel uit 5 personen. Twee vrijwilligers gaan stoppen met hun werk. Dus ben je creatief, een teamplayer, communicatief ingesteld, initiatiefrijk en heb je organisatietalent en goede ideeën, dan komen we graag in contact met je. Heb je interesse? Stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Reactie gezamenlijke vergunningshouders op beleidsreactie staatssecretaris

Verklaring samenwerkende vergunninghouders n.a.v. het verschijnen van de beleidsreactie van Staatssecretaris Dijkhoff t.a.v. de Toekomst van Interlandelijke Adoptie

 

Noot vooraf; deze verklaring mag alleen en uitsluitend integraal gebruikt worden

 

De vergunninghouders interlandelijke adoptie hebben op 31 januari 2017 het beleidsadvies van de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie ontvangen.


De vergunninghouders zijn content met de inhoud en de genuanceerde toon van dit beleidsadvies aan de Voorzitter van de Tweede Kamer en het behoud van internationale adoptie als optie voor kinderen.


In afwachting van de uitkomst van de hoorzitting die de Tweede Kamer gaat organiseren over dit onderwerp laten de vergunninghouders hierbij alvast weten dat zij graag meedenken over de wijze waarop een aantal voorgestelde maatregelen in de praktijk invulling gaat krijgen en welke eisen dat gaat stellen aan de betrokken ketenpartners en de, in de beleidsreactie genoemde, overige instanties.


Namens de samenwerkende vergunninghouders (Vereniging Wereldkinderen, Stichting Kind en Toekomst, de Nederlandse Adoptie Stichting, Stichting Meiling en Adoptiestichting A New Way),

 

Sanne Buursink-de Graaf
Voorzitter

Kinddossiers vanuit Taiwan van oudere kinderen(>36 maanden)

Het Taiwanteam krijgt in toenemende mate kinddossiers aangeboden vanuit Taiwan van oudere kinderen(>36 maanden) waar we geen ouders voor hebben op onze wachtlijst. Het gaat hierbij soms ook om siblings. Het betreft vaak kinderen met een sociaal belastte achtergrond(drugs/alcoholgebruik, psychiatrische aandoening/verstandelijke beperking geboortefamilie etc) maar waarbij sprake is van een normale ontwikkeling of een lichte ontwikkelingsachterstand. Ook hepatitis is een aandoening die we in toenemende mate zien.

Pleegzorg is een ontwikkeld begrip in Taiwan en ook de tehuizen zijn kwalitatief goed. Dat betekend dat de kinderen in de meeste gevallen de zorg en therapie hebben gekregen die nodig was.

Heeft u een geldige beginseltoestemming en een gezinsrapport waarin bovenstaande items staan beschreven dan nodigen we u van harte uit om contact op te nemen met het taiwanteam(Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)