Filter
 • Themaweek Adoptie op NPO Doc

  Themaweek: Adoptie
  Van zaterdag 7 november tot en met vrijdag 13 november op NPO Doc

   

  In november vindt de National Adoption Month plaats in de Verenigde Staten. NPO Doc verdiept zich deze week in de wereld van adoptie. Hoe verloopt dit en wat zijn de gevolgen voor de kinderen, de adoptieouders én de biologische ouders? In de spraakmakende documentaire Mercy Mercy volgen we de adoptie van Ethiopische kinderen door een Deens echtpaar en in Ik had nog niets verkeerd gedaan blikken volwassenen terug op hun adoptie en vertellen ze welk effect dit op hun leven gehad heeft.

   

  Een nieuw gezin

  In Poetins weeskinderen (Sarah McCarthy, VPRO, 2012) zien we de stappen van de Amerikaanse familie Diaz op pad naar gezinsuitbreiding. Ze hebben een biologische dochter, Cami (14) en besluiten een vijfjarige jongenstweeling en een elfjarig meisje uit Rusland te adopteren. Los van de taalproblemen van de kinderen zijn er ook cultuurproblemen. De ouders van de kinderen huren ontwikkelingspsychologen in om binding en hechting tussen de gezinsleden te bevorderen. Lukt het de psychologen om hechte banden in de familie Diaz te creëren?

  Ik had nog niets verkeerd gedaan
  Wat is de impact van adoptie op het leven van een kind? In Ik had nog niets verkeerd gedaan (Sanâa Swart, 2014)vertellen zes geadopteerden hoe zij hun adoptie hebben ervaren. De focus ligt in deze documentaire op de ervaringen van mensen die geadopteerd zijn. De hoofdpersonen in de documentaire spreken bijvoorbeeld over de hechtingsproblemen die ze ervaren, het gevoel dat ze nergens bij horen en over de ontmoeting met hun biologische ouders.

  Tijn/Tino (Carina Ellemers, HUMAN, 2007)
  Tijn van Dijk is geboren in Indonesië en geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Hij wil weten hoe zijn leven eruit gezien zou hebben als hij niet geadopteerd was en gaat naar Indonesië om familieportretten te maken van gezinnen waarin hij had kunnen opgroeien. Hij noemt zichzelf Tino en gaat op in de nieuwe omgeving, waar hij onder andere verliefd wordt op een Indonesische vrouw.

  Is adoptie de beste oplossing?
  De documentaire Mercy Mercy (VPRO, 2012) heeft in het verleden veel stof doen opwaaien, wegens de misstanden in de Ethiopische adoptie-industrie, die in deze documentaire aan het licht kwamen. In de documentaire adopteert een Deens echtpaar via een adoptiebureau twee Ethiopische kinderen van HIV-besmette ouders. De biologische ouders worden verscheurd door twijfel en verdriet maar krijgen te horen dat dit de beste keus is voor hun kinderen. Het Deense echtpaar is in eerste instantie dolgelukkig, maar de kinderen blijken niet te kunnen aarden in Denemarken.

  Verdwenen familie
  Tijdens de Argentijnse junta van Jorge Videla (1976-1983) zijn veel kinderen verdwenen. In Argentinië zijn daarom vele oma's op zoek naar hun onbekende kleinkinderen van hun verdwenen kinderen. In Adios Nonino (NPS, 2004) zien we Victoria, een geadopteerd meisje dat inmiddels weet wie haar ouders zijn en ook haar broer Marcelo na jaren heeft ontmoet. Marcelo en Victoria hebben nog een zus die zij niet kennen. Ze weten niet of ze haar moeten opzoeken. Misschien wil ze wel liever onwetend blijven?

  Een ontmoeting in Zuid-Korea
  De talentvolle harpiste Lavinia Meijer timmert hard aan de weg en staat op podia over de hele wereld. Wanneer ze uitgenodigd wordt om op te treden in Zuid-Korea, haar geboortegrond, besluit ze hierop in te gaan. In Spelen voor het verleden (NCRV, 2011) is de kijker getuige van de reis van Meijer naar Zuid-Korea. In de voorbereiding op het optreden zoekt haar biologische vader contact met haar. Ze worstelt met ambigue gevoelens en twijfelt of het verstandig is om hem te ontmoeten. Zullen ze elkaar weer zien?

  Terug naar Lima
  Christopher (22) werd geboren in Peru als Luis Alberto Laimito Sarmiento. Zijn moeder stond hem op jonge leeftijd af ter adoptie. Han van der Meer en Annette Heffels adopteerden de jongen tijdens hun reis door Peru en noemden hem Christopher. Hij groeide op in Bunde, Limburg en zijn nieuwsgierigheid naar Lima werd met de tijd groter. Nu, jaren later, besluit hij als volwassene terug te gaan naar Lima. Documentairemaker Marijn Poels gaat in Christopher van Bunde naar Lima (L1, 2013)met hem mee en legt verslag van zijn zoektocht.
  Uitzending op dinsdag 10 november om 22.00 uur

  NPO Doc is in de maand november voor alle digitale tv abonnees van Ziggo gratis toegankelijk op kanaal 14.

  Daarnaast is NPO Doc te bekijken op de volgende manieren:
  Live stream op het internet: www.npodoc.nl
  Bij CAIWAY op: kanaal 118
  Bij Interactieve tv van KPN: kanaal 102
  Bij Ziggo: kanaal 212
  Bij Delta: kanaal 35

 • Profielwerkstuk spraakachterstand geadopteerde kinderen

  Even een oproepje:
  Samen met mijn vriendin Jessica zit ik in het eindexamenjaar HAVO en wij doen voor ons profielwerkstuk een onderzoek naar factoren die een rol kunnen spelen bij een spraakachterstand bij geadopteerde kinderen. Wij hebben niet zomaar voor geadopteerde kinderen als doelgroep gekozen. Ik, Anne-Lin, ben namelijk zelf ook geadopteerd uit China (via Meiling).
  Voor dit onderzoek zijn wij op zoek naar adoptieouders en adoptiekinderen die een enquête willen invullen. Wij kunnen deze gegevens dan meenemen in het onderzoek. Uiteraard is dit alles anoniem.

   

  Hierbij een link naar deze enquête:http://goo.gl/forms/SUC86bEkZM

   

  Alvast dank voor uw eventuele medewerking namens Jessica en mij.

  Groetjes,
  Jessica en Anne-Lin

 • Beste vrienden quiz

 • Special Need China

  Al een aantal maanden zien wij het aantal bemiddelbare kind-dossiers vanuit China teruglopen. Zoals het er nu naar uit ziet gaat dit niet snel veranderen en zullen de medische dossiers van de kindjes waarvoor wij ouders zoeken alleen maar zwaarder worden. Hierdoor worden we gedwongen om de gezinsrapporten van aanstaande adoptieouders die nu nieuw binnenkomen strenger te beoordelen.

   

  De kinderen uit China waarvoor wij ouders zoeken zijn over het algemeen ouder dan 24 maanden en hebben meestal een combinatie van special needs. Uw leeftijdenwens ten aanzien van het kindje en het openstaan voor een combinatie van special needs moeten in het gezinsrapport zijn vermeld, anders kunnen we een kindje met een dergelijk dossier niet matchen.

   

  Op korte termijn zullen wij de informatie op deze website aanpassen. Voor meer informatie en/of vragen kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

   

  Chinateam