Nazorg

Als ouders eenmaal thuis zijn met hun kind(eren) is het niet gek als zij in zo’n nieuwe situatie tegen verschillende vragen aanlopen. Vragen over eten of slapen, over de hechting, over stil of juist druk gedrag. We kunnen ons voorstellen dat ouders, wanneer dingen niet gemakkelijk lopen, zich afvragen in hoeverre dit te maken heeft met de adoptie.

 

In de eerste periode na de adoptie neemt een vrijwilliger van Meiling telefonisch contact op met de ouders. Meestal is dat de reisbegeleider of een van de landencontactpersonen. Deze vrijwilliger kan allerlei praktische tips en antwoorden geven. In de regel blijft dit contact beperkt tot een paar telefoontjes.

 

Na de adoptie ontvangen alle adoptieouders een vragenlijst. Voor Meiling is dit een middel om ons werk te evalueren. Maar tegelijk biedt deze lijst ouders de mogelijkheid om eventuele problemen aan te geven. Na enkele maanden wordt u dan gebeld door iemand van het nazorgteam. U kunt dan aangeven of u een gesprek wenst en of u onze hulp nodig heeft. Het kan voorkomen dat er enige tijd overheen gaat voordat de enquêtes verwerkt zijn. Als u eerder met het nazorgteam wilt overleggen over uw kindje, kunt u natuurlijk ook zelf al contact opnemen.

 

Het nazorgteam van Meiling is bedoeld voor ouders (en kinderen) die tegen problemen aanlopen. Van overheidswege zijn de vergunninghouders verplicht tot het aanbieden van nazorg in het eerste jaar na de aankomst van uw kind. Maar uiteraard kunt u ook daarna voor vragen of adviezen contact opnemen met het nazorgteam.

 

Samen met de ouders inventariseren de nazorgmedewerkers wat er aan de hand is en in veel gevallen komen er dan al ideeën bovendrijven over een oplossing. Soms blijkt echter dat het goed is om professionele hulp in te schakelen. Dan kunnen de mensen van het nazorgteam ouders doorverwijzen of op onderzoek uitgaan waar mensen met bepaalde vragen of problemen het best terecht kunnen.

 

U kunt per email contact opnemen met het nazorgteam: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De nazorgmedewerkers reageren daar zo snel mogelijk op en maken dan een telefonische afspraak op een moment dat het u en hen uitkomt.

In het navolgende vindt u een overzicht van stichtingen en organisaties die zich bezighouden met adoptienazorg.