Centrale wachtlijst voor Taiwan opgeheven

Beste (aspirant) adoptieouders,

Sinds kort is de centrale wachtlijst voor Taiwan opgeheven.

Ouders die zich aanmelden voor adoptie vanuit Taiwan kunnen na de intake bij het Special Needs team direct door naar een landencontactpersoon(LCP-er)
voor de landenintake.  

 

Het Taiwanteam krijgt in toenemende mate kinddossiers aangeboden vanuit Taiwan van oudere kinderen(>36 maanden) waar we geen ouders voor hebben op onze wachtlijst. Het gaat hierbij soms ook om siblings. Het betreft vaak kinderen met een sociaal belastte achtergrond(drugs/alcoholgebruik, psychiatrische aandoening/verstandelijke beperking geboortefamilie etc) maar waarbij vaak sprake is van een normale ontwikkeling of een lichte ontwikkelingsachterstand. Ook hepatitis is een aandoening die we in toenemende mate zien.

Pleegzorg is een ontwikkeld begrip in Taiwan en ook de tehuizen zijn kwalitatief goed. Dat betekend dat de kinderen in de meeste gevallen de zorg en therapie hebben gekregen die nodig was.

Heeft u een geldige beginseltoestemming en een gezinsrapport waarin bovenstaande items staan beschreven dan nodigen we u van harte uit om contact op te nemen met het Taiwanteam.(Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)


Vriendelijke groet namens het Taiwanteam

 

Nieuwe data cursus ‘Adoptiepubers’

Adoptieouders van (pre)pubers kunnen zich nu aanmelden voor de cursus ‘Adoptiepubers’. In drie avonden besteden we aandacht aan puberteit en opvoeding in het algemeen én aan adoptiegerelateerde onderwerpen zoals identiteit en loyaliteit, emoties rond afgestaan zijn en zoeken naar roots. Je krijgt tips over hoe je je puber kunt helpen omgaan met vragen en hoe je de communicatie met je kind kunt verbeteren. Drie cursussen staan open voor inschrijving, startdata: 7 januari, 3 maart en 12 mei 2020 in Houten.
Meer informatie.

boek 'Dit huis is een thuis - Opgroeien in een multicultureel adoptie- of pleeggezin'

Op 1 november – in de Week van de Pleegzorg – verschijnt 'Dit huis is een thuis - Opgroeien in een multicultureel adoptie- of pleeggezin'.

 

In zestien verhalen vertellen jongeren van vijftien tot twintig jaar over hun ervaringen met het opgroeien in een multicultureel adoptiegezin, pleeggezin of gezinshuis. De fotoportretten geven een inkijkje in hun huiskamers. De niet-westerse culturele achtergrond van de jongeren in dit boek is divers – onder andere China, Curaçao, Ethiopië, Guinee, Haïti, Suriname, Taiwan, Turkije en Zuid-Afrika. De verhalen worden gevolgd door een hoofdstuk over opvoeden in een multicultureel gezin vanuit het perspectief van wetenschappelijk onderzoek en de praktijk.

 

De boekpresentatie is op 1 november en je bent van harte uitgenodigd om daarbij te zijn! Aanmelden kan via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

De boekpresentatie is op de Universiteit Leiden, in het Pieter de la Courtgebouw, Wassenaarseweg 52, 2333 AK Leiden.

 

Hartelijke groet, namens de auteurs en fotograaf,
Prof.dr. Femmie Juffer, Universiteit Leiden

Nu aanmelden cursus adoptiepubers

Nu aanmelden cursus adoptiepubers

Op 10 september en op 30 oktober starten bij Stichting Adoptievoorzieningen cursussen voor adoptieouders van (pre)pubers van 10 tot 16 jaar. In drie avonden wordt aandacht besteed aan puberteit en opvoeding in het algemeen én aan adoptiegerelateerde onderwerpen zoals identiteit en loyaliteit, emoties rond afgestaan zijn en zoeken naar roots. U krijgt tips over hoe u uw puber(s) kunt helpen omgaan met zijn of haar vragen en hoe u het contact en de communicatie met uw kind kunt verbeteren. Er zijn voor beide cursussen nog enkele plaatsten vrij. Meer informatie.

Spelenderwijs werken aan vertrouwen

Spelenderwijs werken aan vertrouwen

Kan uw kind een extra steuntje in de rug gebruiken bij het opbouwen van meer (zelf)vertrouwen? Dan is Spelenderwijs een leuke manier om daar aan te werken. In zes bijeenkomsten leert u uw kind veiligheid, vertrouwen, steun en kracht ervaren door het samen doen van eenvoudige bewegingsspelletjes. Plezier staat voorop! Start 1 oktober 2019. Meer informatie op de site van Stichting Adoptievoorzieningen

Forum nu ook voor ouders van pubers

Het forum Adoptieoudersonline is voortaan open voor alle adoptieouders met kinderen in de leeftijd tot 18 jaar. Op het forum delen nu ruim 1.100 adoptieouders hun ervaringen, zorgen én tips rond de opvoeding met elkaar in een veilige, besloten omgeving. Wat het forum verder uniek maakt, is dat nazorgmedewerkers van Stichting Adoptievoorzieningen vanuit hun deskundigheid aanvullend advies kunnen geven. Meer lezen

Verzoek in verband met een nieuw boek

Beste adoptieouder(s),
 
We zijn van plan een boek te maken over opgroeien in een multicultureel adoptie- of pleeggezin. In dit boek willen we de stem laten horen van jongeren met een kleurtje die opgroeien bij ouders die er niet hetzelfde uitzien als zij. Hoe is het om dat te ervaren als jongere?
 
Naast interviews en fotoportretten van de jongeren komt er in het boek een door mij geschreven inhoudelijk hoofdstuk. Daarin staat de vraag centraal: Is het belangrijk om aandacht te schenken aan dergelijke kleurverschillen  - en de bijbehorende cultuur van het land van herkomst - in een adoptie- of pleeggezin? En hoe kun je dat als adoptieouder of pleegouder het beste doen?
 
Kunnen jullie ons helpen aan geadopteerde jongeren die misschien mee willen doen?
 
Wie zoeken we?
We zoeken geadopteerde jongeren tussen de 16 en 18/19 jaar uit diverse landen van herkomst die nog thuis wonen bij hun adoptieouders. Er mogen zeker meer geadopteerde en/of biologische eigen kinderen in het adoptiegezin wonen.
 
Wat vragen wij van de jongere en het gezin?
Een van de redacteuren (Femmie, Lindy of Monique) komt langs voor een interview met de jongere. Het gaat er om hoe hij of zij het beleeft om op te groeien in een multicultureel adoptiegezin. Daarna komt de fotograaf (Lilian) langs om een foto van de jongere te maken en een gezinsfoto.
Natuurlijk krijgt de jongere het nieuwe boek zodra het gepubliceerd is en bovendien zijn of haar eigen fotoportret in een lijstje. Het adoptiegezin krijgt ook een exemplaar van het nieuwe boek en de jongere en het gezin ontvangen een uitnodiging voor het symposium waarop het boek gepresenteerd zal worden.
 
Wie kunnen er meedoen?
We zoeken geadopteerde jongeren uit diverse landen van herkomst. Voorwaarde voor meedoen is dat de jongere niet alleen geïnterviewd maar ook gefotografeerd wil worden en dat het adoptiegezin ook op de foto wil.
 
We zoeken in totaal 7 geadopteerde jongeren. Ook zullen er jongeren uit multiculturele pleeggezinnen worden geïnterviewd.
 
Helpen jullie mee?
 
Als je een geadopteerde jongere weet, geef dan het telefoonnummer en/of het emailadres door aan Femmie Juffer. Zij is de contactpersoon voor adoptiegezinnen.
 
Vriendelijke groet,
 
Femmie Juffer
Universiteit Leiden
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 
PS Met dezelfde redacteuren maakten we eerder een boek met interviews en fotoportretten, ’18 x 18 - Pleegkinderen op de drempel’. Zie: https://lecturis.nl/product/18-x-18/

Uitnodigingsbrief jongerenreis 2019 Taiwan

Aan jou en je ouders,

 

Cathwel Service organiseert dit jaar voor de 11de keer een rootsfinding reis voor geadopteerde jongeren tussen de 18 en de 25 jaar.

De reis zal bestaan uit het leren kennen van het land door een korte rondreis en  vrijwilligerswerk in het kindertehuis. Ook is er gelegenheid om, als dat mogelijk is, een ontmoeting met je biologische familie te hebben. De reis biedt je de kans om persoonlijk kennis te maken met je geboorteland en door het vrijwilligerswerk (dat bestaat uit het doen van activiteiten met de kinderen) te ervaren hoe het leven in het kindertehuis er aan toe gaat.

Namens de Stichting Meiling benaderen wij jou met de vraag of je belangstelling hebt om deel te nemen aan deze reis.

 

Op reis?

De reis wordt als groep gemaakt. Door Cathwel worden jongeren uit diverse landen uitgenodigd. Tijdens deze periode verblijf je in het Jonah House en is er begeleiding vanuit Cathwel. In het Jonah house delen de jongeren die deelnemen aan de rootsfindingreis een aantal appartementen met elkaar. Er gaat geen Nederlandse begeleiding mee. Als er voor de reis gekozen wordt betekent dit dat er voor het volledige programma gekozen wordt.

 

Wanneer?   

De reis vindt plaats in juli of augustus voor een periode van 2 weken.  De data staan bij Cathwel nog niet vast omdat ze willen inventariseren wanneer de meeste jongeren kunnen reizen. Cathwel heeft aangegeven dat de exacte datum begin april kan worden vastgesteld als alle aanvragen binnen zijn. Wij zullen zodra we hier nieuws over hebben contact opnemen met de deelnemers aan deze reis.

 

Kosten?
Het vliegticket van de reis komt voor rekening van jezelf, de kosten variëren van ongeveer   € 1.200,- tot € 1.400 per persoon. De rondreis, het verblijf en de verzekering in Taiwan wordt door Cathwel verzorgd. Zakgeld voor leuke souvenirs en dergelijke is wel handig en is ook voor je eigen rekening.

 

Roots

Je mag aangeven of je een ontmoeting wilt met je biologische familie in Taiwan. (Dit moet je aangeven in het aanmeldingsformulier dat je via ons kan krijgen als je de reis wilt gaan maken). De maatschappelijk werkster van Cathwel zal, indien mogelijk, contact zoeken met je biologische familie. Als het tot een ontmoeting komt dan word je begeleidt door de maatschappelijk werkster van Cathwel. Ook is het de bedoeling dat je een lijstje met vragen voor je biologische familie naar Taiwan stuurt. Hier hoor je later meer over, maar dan kan je er alvast over na gaan denken.

 

Engelse taal:

Het is wel belangrijk dat je de Engelse taal verstaat en spreekt. Dit is een voorwaarde om mee te mogen. Als je twijfelt of je Engels voldoende is, neem dan even contact op.


Wil je graag in groepsverband een bezoek van twee weken aan je geboorteland brengen? Spreek en versta je Engels? Vind je het leuk om in contact te komen met andere geadopteerde jongeren uit Taiwan? Heb je ongeveer EUR 1300,-- over voor een vliegticket? Meld je dan aan!

 

Vragen:

Ongetwijfeld heb je nog vragen over de reis, neem gerust contact met ons op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Deze uitnodiging:

Het kan zijn dat je deze uitnodiging al eerder hebt ontvangen en toen nog geen interesse had, dan is dit nu misschien veranderd en heb je nu wel iets aan deze uitnodiging. Graag krijgen we toch even een reactie, ook als er geen belangstelling is voor dit jaar.

Wil je in het vervolg deze uitnodiging niet meer ontvangen, laat dit dan even per email aan ons weten, dan kunnen we daar rekening mee houden.

Als uw kind niet in staat is om te reizen vanwege fysieke - , medische -  of andere redenen, dan vernemen wij dat graag en passen wij dit in ons systeem aan. Buiten naam/adres/woonplaats/geboortedatum hebben wij geen kindspecifieke gegevens tot onze beschikking.

 

Belangstelling? Laat het weten!

De aanvraag moet uiterlijk 16 februari bij ons binnen zijn om een definitieve datum te kunnen laten vaststellen door Cathwel. Laat daarom zo snel mogelijk weten of  je zin hebt, dan kunnen we je een aanvraag formulier en verdere informatie toe sturen. Er is plaats voor 12 deelnemers vanuit diverse landen. Dus zorg dat je op tijd bent!

 

Met vriendelijke groet,

RootsTeamTaiwan

 

Marijke ter Harmsel/ Gerdine Kwakernaak

Email:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Donatie familie Van Poecke aan Cathwel

In december verraste familie Van Poecke Cathwel met maar liefst drie mooie cheques. Het gedoneerde geld is bestemd voor de projecten Therapie, Geboortemoeders en de Baby's van Cathwel.

 

Voor het Babyproject heeft Siri, 10 jaar, enorm haar best gedaan om zo'n groot bedrag bij elkaar te krijgen. Siri haalde maar liefst 1600 flessen op en leverde deze in bij een supermarkt in de buurt. Op school regelde ze dat er een oproep in de nieuwsbrief werd geplaatst. Gelukkig hielpen haar klasgenoten mee bij het inleveren van de flessen! Ook heeft de supermarkt geregeld dat mensen die flessen inleverden, direct hun statiegeldbonnetje konden doneren voor Cathwel.

 

Een prachtige donatie waarmee Cathwel weer veel mooie dingen kan realiseren voor de kinderen en de geboortemoeders.

Ook doneren of iets doen om geld in te zamelen? Laat het weten, wij denken of helpen graag mee! Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.