Oproep broers voor interview en fotoshoot

 

 

Welke twee jongens willen meewerken aan een nieuw boek over broers en zussen in adoptiegezinnen? Op onze eerdere oproep kregen we al veel enthousiaste reacties maar dat waren vooral zussen. Nu zijn we nog op zoek naar een jongensduo uit hetzelfde adoptiegezin: twee (adoptie)broers die allebei tussen de 15 en 21 jaar oud zijn. De vraag die centraal staat is: Hoe is het om samen op te groeien in een adoptiegezin?

Kinderpostzegels Nederlands en het Oranjefonds hebben een subsidie toegekend voor het maken van een boek over broers en zussen in adoptie- en pleeggezinnen, met ook aandacht voor de biologisch eigen kinderen in het gezin. In dit boek laten Femmie Juffer, Lindy Popma, Monique Steenstra en fotograaf Lilian van Rooij de stem horen van jongeren die samen opgroeien in een adoptiegezin. Zij maakten eerder het boek ‘Dit huis is een thuis - Opgroeien in een multicultureel adoptie- of pleeggezin’.

 

Naast interviews en fotoportretten van de jongeren komt er in het nieuwe boek een inhoudelijk hoofdstuk geschreven door Femmie Juffer, emeritus hoogleraar adoptie- en pleegzorgstudies. Wetenschappelijk onderzoek is daarbij van belang, maar ook ervaringen in de praktijk. Daarom zijn wij erg benieuwd naar de verhalen van de jongeren zelf.

 

Oproep

We zijn nu op zoek naar een jongensduo: twee broers uit hetzelfde adoptiegezin. Dat kan een duo zijn van twee geadopteerde jongens; het maakt daarbij niet uit of ze biologisch verwant zijn of niet. Het kan ook een duo zijn van een geadopteerde jongen samen met een biologisch eigen zoon van de adoptieouders. Tot slot kan het ook een duo zijn van een geadopteerde jongen die samen met een pleegzoon in hetzelfde adoptiegezin opgroeit.  

 

De fotograaf en de interviewer komen langs en daarbij krijgen de jongeren een exemplaar van het boek ‘Dit huis is een thuis - Opgroeien in een multicultureel adoptie- of pleeggezin’. De afspraken worden in goed overleg gemaakt. De fotograaf en interviewers houden de voorgeschreven RIVM-maatregelen in acht bij het maken van de foto’s en bij het interview.  

 

Natuurlijk krijgen de jongeren het nieuwe boek zodra het gepubliceerd is en bovendien hun foto in een lijstje. Ook ontvangen de jongeren en de adoptieouders een uitnodiging als er een boekpresentatie plaatsvindt.

 

Wil je als adoptieouder of als (geadopteerde) jongere meer weten of je opgeven? Mail dan naar Femmie Juffer: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Meiling informatieavond 13 november 2020 gaat niet door

In de laatste MeilingMailing kondigden we een informatie-avond aan op vrijdag 13 november. Helaas heeft het bestuur moeten besluiten om ook deze plannen uit te stellen.

De organisatie liep al tegen veel regels en voorwaarden op bij de planning. En de situatie rondom corona blijft instabiel. De gezondheid van de bezoekers en onze vrijwilligers heeft voor ons prioriteit, en daarom helaas weer geen Meiling-informatieavond.

 

Wij hopen u in 2021 weer in goede gezondheid te mogen ontmoeten.

 

Bestuur Meiling

Stichting Adoptievoorzieningen - Goede start

Nu aanmelden voor Goede start

Adoptieouders kunnen zich nu aanmelden voor ‘Goede start’. In drie dinsdagavonden wordt aandacht besteedt aan het proces van wennen en hechten en de opvoeding. Hoe kunnen we zien of ons kind zich veilig bij ons voelt? Hoe gaan we om met driftbuien? Deze en andere vragen van de deelnemers komen aan bod. Ook is er tijd om ervaringen uit te wisselen met andere adoptieouders. Eerste bijeenkomst is op 6 oktober. Andere data 27 oktober en 17 november in Houten. 
Meer informatie

 

Meilingdag 2020 gaat niet door

Ieder jaar wordt de Meiling-dag op de 3e zaterdag van september door veel aspirant adoptieouders, families met kinderen en adoptieorganisaties bezocht. Vorig jaar nog vierden we met elkaar een prachtig 30-jarig jubileum in Aviodrome.

 

Meiling is zich bewust van de risicovolle situatie waar wij ons door het coronavirus in bevinden. De gezondheid van de bezoekers van de Meiling-dag en onze vrijwilligers heeft voor ons prioriteit, daarom hebben wij besloten om de Meiling-dag dit jaar niet door te laten gaan.

 

Wij hopen u in 2021 weer in goede gezondheid te ontmoeten in september op de Meilingdag of wellicht eerder op een Meiling-informatie-avond.

 

Bestuur Meiling.

Informatieavond van vrijdag 13 maart gaat helaas niet door

Wij hebben besloten om de Informatieavond Prachtig lastig niet door te laten gaan. Wij hebben dit besloten in samenspraak met het Bestuur van Meiling.

De ontwikkelingen met het Covid19 virus zijn op dit moment te zorgelijk.

Wij hopen op uw begrip.

Er volgt een nieuwe datum later in het jaar.

Vacature Voorzitter

Heb jij een helicopterview en wil je je talenten inzetten voor adoptie; dan zijn wij bij jou aan het goede adres. Stichting Meiling is op zoek naar een nieuwe voorzitter. Het betreft een vrijwilligersfunctie, oftewel onbezoldigd.

De voorzitter houdt zich bezig met:

 • Strategie en beleid
 • Samenwerking en overleggen met andere vergunninghouders
 • Externe relaties zoals het Ministerie, Inspectie en Adoptievoorzieningen
 • De voorzitter zit de Algemene Bestuursvergadering voor en de OOM (Operationeel Overleg Meiling)-bijeenkomst

De voorzitter is onderdeel van het bestuur van Meiling.

Het bestuur is verantwoordelijk voor:

 • De strategie en het beleid
 • De organisatie
 • Financiën en
 • De ontwikkeling van Meiling, mede in relatie tot het ontwikkelende werkveld van interlandelijke adopties.

Functieomschrijving

 • Initiatieven nemen
 • Coördineren en uitvoeren van bestuurswerkzaamheden
 • Vertegenwoordiging van de organisatie naar binnen en buiten
 • Deelname aan de vergaderingen van het bestuur en operationeel overleg met de diverse interne teams, zoals de landenteams
 • Deelname aan overleg met andere vergunninghouders, Ministerie of Adoptievoorzieningen over onder meer Wet- en regelgeving
 • Bijdragen aan een goede externe verantwoording, bijvoorbeeld in een jaarverslag, jaarrekening, kwaliteitskeurmerk en vergunning.
 • Bijdragen aan de ontwikkeling van strategie en beleid.

 

Wat hebben we nodig:

 • Minimaal HBO denk- en werkniveau
 • Beleidsmatige of bestuurlijke ervaring
 • Een stevige persoonlijkheid
 • Bij voorkeur iemand met kennis van, ervaring met en/of affiniteit met adoptie

Wat bieden wij:

Uitdagend en afwisselend werk in een organisatie met zeer veel betrokken en gemotiveerde medevrijwilligers binnen de boeiende context van interlandelijke adopties.

 

Gemiddelde tijdsbesteding:

De maandelijkse bestuursvergadering en 1x per 2 maanden een OOM-bijeenkomst vinden (momenteel) plaats op dinsdag- respectievelijk woensdagavond, centraal in het land. 1x per 2 maanden overleg met vergunninghouders en adoptieketen. Tijdsinzet daarnaast een aantal uren per week.

Stuur je motivatie of voor meer informatie een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vacature Algemeen bestuurslid

Voor verbreding van het bestuur zijn wij op zoek naar een nieuw bestuurslid. Het betreft een vrijwilligersfunctie, oftewel onbezoldigd.

Het bestuur is verantwoordelijk voor de strategie en het beleid, de organisatie, financiën en de ontwikkeling van Stichting Meiling, mede in relatie tot het ontwikkelende werkveld van de interlandelijke adopties.

Daarnaast houdt het bestuur zich ook bezig met de samenwerking met andere vergunningshouders en externe relaties zoals het Ministerie, Inspectie en Adoptievoorzieningen.

 

Functieomschrijving

 • Bijdragen aan de ontwikkeling van de strategie en het beleid
 • Deelname aan de vergaderingen van het bestuur en operationeel overleg met de diverse interne teams, zoals de landenteams
 • Deelname aan overleg met andere vergunningshouders, ministerie of adoptievoorzieningen over onder meer Wet- en regelgeving
 • Bijdragen aan een goede externe verantwoording, bijvoorbeeld in een jaarverslag, jaarrekening, kwaliteitskeurmerk en vergunning
 • Aanspreekpunt voor een of meer teams binnen Meiling
 • Coördinerende taken
 • Ccommunicatie intern of extern.

Wat hebben we nodig:

 • Minimaal HBO denk– en werkniveau
 • Bij voorkeur iemand met:
  • Kennis van, ervaring met en/of affiniteit met adoptie
  • Beleidsmatige of bestuurlijke ervaring

Wat bieden wij:

Uitdagend en afwisselend werk in een organisatie met zeer veel betrokken en gemotiveerde medevrijwilligers binnen de boeiende context van interlandelijke adopties.

 

Gemiddelde tijdsbesteding:

De maandelijkse bestuursvergadering en 1x per 2 maanden een OOM-bijeenkomst vinden (momenteel) plaats op dinsdag- respectievelijk woensdagavond, centraal in het land. Daarnaast is de tijdsbesteding wisselend en in overleg.

Stuur je motivatie of voor meer informatie een mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

CSS stopt met internationale adopties

6 februari jl. heeft CSS (Christian Salvation Services Taiwan) ons gemeld te stoppen met internationale adopties. De huidige Taiwanese overheid heeft de afgelopen jaren de mogelijkheden onderzocht om meer binnenlandse adopties te realiseren. Een kinddossier wordt altijd eerst op een binnenlands platform geplaatst. Pas nadat duidelijk is dat er geen mogelijkheden zijn voor binnenlandse adoptie, is internationale adoptie een mogelijkheid.

 

CSS heeft aangegeven dat de adoptieregels in Taiwan in toenemende mate onverenigbaar zijn met de christelijke missie van CSS (die bijvoorbeeld eisen stelt ten aanzien van de achtergrond van adoptieouders). Zij zijn niet bereid om aan deze door de overheid gestelde eisen te kunnen voldoen. De huidige vergunning, die in april 2020 afloopt, zal dan ook na deze periode niet worden verlengd.

 

Er is vanuit het Taiwanteam intensief contact geweest met CSS om te spreken over deze situatie en de consequenties voor de verschillende betrokkenen. Daarnaast zijn alle direct betrokkenen persoonlijk geïnformeerd over deze situatie. CSS heeft nadrukkelijk aangegeven dat het stoppen met internationale adopties op dit moment geen gevolgen heeft voor rootsfinding, rootstravel of het versturen van de follow-up rapportages. Het blijft dus nog steeds van belang om de follow-up rapportages te verzenden.

 

Van al onze contacten hebben we vernomen dat het nog steeds erg lastig is om in Taiwan voldoende ouders te vinden. Het afgelopen jaar zijn we dan ook bezig geweest met het opbouwen van drie nieuwe contacten (Chong Yi, Garden of Hope en de Good Shepherd). Inmiddels zijn we zover dat de eerste ouderdossiers worden verzonden naar  Chong Yi. De overige nieuwe instanties volgen waarschijnlijk binnen enkele maanden.

 

We realiseren ons dat dit bericht een enorme impact heeft voor veel bij CSS betrokken families en kinderen. Als er vragen zijn naar aanleiding van deze situatie kan contact opgenomen worden met het Taiwanteam:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Centrale wachtlijst voor Taiwan opgeheven

Beste (aspirant) adoptieouders,

Sinds kort is de centrale wachtlijst voor Taiwan opgeheven.

Ouders die zich aanmelden voor adoptie vanuit Taiwan kunnen na de intake bij het Special Needs team direct door naar een landencontactpersoon(LCP-er)
voor de landenintake.  

 

Het Taiwanteam krijgt in toenemende mate kinddossiers aangeboden vanuit Taiwan van oudere kinderen(>36 maanden) waar we geen ouders voor hebben op onze wachtlijst. Het gaat hierbij soms ook om siblings. Het betreft vaak kinderen met een sociaal belastte achtergrond(drugs/alcoholgebruik, psychiatrische aandoening/verstandelijke beperking geboortefamilie etc) maar waarbij vaak sprake is van een normale ontwikkeling of een lichte ontwikkelingsachterstand. Ook hepatitis is een aandoening die we in toenemende mate zien.

Pleegzorg is een ontwikkeld begrip in Taiwan en ook de tehuizen zijn kwalitatief goed. Dat betekend dat de kinderen in de meeste gevallen de zorg en therapie hebben gekregen die nodig was.

Heeft u een geldige beginseltoestemming en een gezinsrapport waarin bovenstaande items staan beschreven dan nodigen we u van harte uit om contact op te nemen met het Taiwanteam.(Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)


Vriendelijke groet namens het Taiwanteam

 

Nieuwe data cursus ‘Adoptiepubers’

Adoptieouders van (pre)pubers kunnen zich nu aanmelden voor de cursus ‘Adoptiepubers’. In drie avonden besteden we aandacht aan puberteit en opvoeding in het algemeen én aan adoptiegerelateerde onderwerpen zoals identiteit en loyaliteit, emoties rond afgestaan zijn en zoeken naar roots. Je krijgt tips over hoe je je puber kunt helpen omgaan met vragen en hoe je de communicatie met je kind kunt verbeteren. Drie cursussen staan open voor inschrijving, startdata: 7 januari, 3 maart en 12 mei 2020 in Houten.
Meer informatie.