China banner h500-3.jpg

Veel gestelde vragen

Binnen twee weken na binnenkomst van de beginseltoestemming en het originele gezinsrapport bij Stichting Meiling krijgt u een schriftelijke bevestiging dat de documenten zijn ontvangen. Het gezinsrapport wordt doorgestuurd naar de centrale intake en u wordt na acht tot tien weken uitgenodigd voor een intake-gesprek.

De intaketeams voor de centrale intake zijn in het zuiden van het land, Sleeuwijk en Roosendaal. Voor de intake van het special needs team wordt u in het noord-oosten verwacht, in Zwolle, Nijeveen en Meppel.

Belangrijk onderscheid ligt in het al dan niet operabel zijn van het medische probleem. Voorbeelden van operabele problemen zijn: schisis (hazenlip), klompvoetjes, hartafwijking, maag/darmproblemen (stoma?).

Voorbeelden van niet-operabele problemen zijn: (gedeeltelijk) slechtziend of slechthorend, doof, misvormd oortje (frommeloor), blind oogje (eenzijdig), missend handje of voetje, missend armpje of beentje, zware ondervoeding, hemofilie, hepatitis B.

Veel kinderen hebben een sociaal zwakke achtergrond. Zij zijn bijvoorbeeld geboren bij een moeder die zwakbegaafd is, of een moeder die alcohol of drugs gebruikt heeft tijdens de zwangerschap. Omdat dit soms gevolgen kan hebben voor de toekomst van het kind, vallen ook deze kinderen onder de categorie special needs.

 

Meiling bemiddelt op dit moment alleen nog voor special needs kinderen. Daarom hebben alle ouders na een gesprek met de medewerkers van het centrale intake team, ook nog een gesprek met medewerkers van het special needs team. Deze medewerkers zijn allen werkzaam in de gezondheidszorg. Zij kunnen de diverse medische aspecten met u doornemen. In dit gesprek wordt ingegaan op de mogelijkheden, maar het is ook vooral de bedoeling dat u uw grenzen aangeeft. Het kind staat hierbij centraal, doel is immers het kindje een nieuwe toekomst te geven met ouders die voorbereid zijn.

Deze informatie vindt u onder het betreffende land in het menu 'Adoptie'.

Indien u via Meiling wilt adopteren dient u donateur te worden van de stichting. Maar ook als u, om welke reden dan ook, Meiling een warm hart toedraagt, kunt u donateur worden. Op die manier steunt u de stichting en haar doelstellingen en blijft u het beste op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie vind u onder 'Over ons'.

Voor China geldt:
Alleen voor alleenstaande vrouwen

Voor Taiwan geldt:
eenouderadoptie is niet mogelijk.

Zie hiervoor de informatie op "wachtlijst" onder het kopje Adoptie.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie hanteert strikte regels over de leeftijd van beide adoptiefouders. De laatste stand van zaken kunt u vinden via hun website

 

Voor China geldt:
Zelf reizen is verplicht (in verband met het afleggen van verklaringen.) Bij voorkeur door beide ouders, het is ook mogelijk dat één ouder reist. Wanneer er al kinderen in het gezin zijn wordt het meereizen van kinderen onder de 6 jaar afgeraden. Wanneer ouders toch besluiten de reeds in het gezin aanwezige kinderen mee te nemen naar China adviseren wij een extra begeleider mee te nemen.


Voor Taiwan geldt:
Het meenemen van kinderen raden we ten sterkste af. De reis naar Taiwan is een vermoeiende reis, variërend van enkele dagen tot een week of twee. Mocht u toch overwegen kinderen mee te laten reizen dan gelden aanvullende voorwaarden. Dit wordt nader toegelicht tijdens de landenintake.

Bij de landenintake krijgt u uitleg over welke documenten moeten worden verzameld voor het land van uw keuze. Niet alleen moeten de documenten van een recente datum zijn, ook kan er tussentijds een wijziging in de benodigde documenten komen. Voorafgaand aan de landenintake al beginnen met het verzamelen van documenten is dan ook niet zinvol.

Nee, de landen waar Meiling voor bemiddelt staan deelbemiddeling niet toe.

De volgorde op de wachtlijst voor een eerste kind via Meiling is op volgorde van het BKA-nummer.
Uitzondering daarop zijn ouders die op de wachtlijst hebben gestaan bij een andere vergunninghouder. Zij komen op datum van binnenkomst van de beginseltoestemming bij Meiling - hierbij worden de ouders geschoven tussen het gemiddelde BKA-nummer dat rond die datum via Justitie bij ons binnenkomt: Uitgebreide "wachtlijstregels" staan inmiddels op de website.