Inzien van het eigen kind-dossier

 

Meiling heeft behalve een papieren dossier in een brandvrij archief ook alle kind-dossiers digitaal opgeslagen in de computer.

 

Als adoptiekinderen hun eigen dossier willen inzien, hebben ze de keuze uit:
1.    We sturen hun dossier digitaal toe, kosten: € 10,00.
2.    We printen het digitale dossier uit en sturen het op, kosten: € 20,00 incl. portokosten (aangetekend verzenden)
3.    Als het dossier moet worden opgevraagd vanuit het papieren opgeslagen archief berekenen we de kosten die dat met zich meebrengt. Er moet een bodedienst de doos komen brengen en weer ophalen.

 

Het inzien van het originele papieren dossier bij Meiling op kantoor kost: € 50,00.
Voordat we toegang geven tot een dossier vragen we altijd naar legitimatie (men moet 16 jaar zijn of ouder om zonder toestemming van ouders het dossier te mogen zien) en moeten de kosten voldaan zijn.
Kinderen die hun dossier willen inzien kunnen een mail sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Roots

 

China Roots

De afgelopen jaren hebben we een groeiend aantal ouders op reis zien gaan. Natuurlijk is het voor ouders en kinderen fantastisch om op vakantie te gaan naar China. Hoeveel vriendjes of vriendinnetjes zijn ooit in China geweest? Je behoort dus echt tot de bofferds als je zomaar met je vader en moeder naar China kunt. En het is ook gewoon een heel leuk land om naar toe te gaan. Er is van alles te zien. Van schitterende steden en leuke markten tot aan overweldigend natuurschoon. China-adoptieouders hebben dat allemaal al eens een keer gezien, tijdens de reis die ze destijds gemaakt hebben. Maar veelal zijn die herinneringen weggezakt en stond er veel meer druk op de hele reis destijds. Nu kan men heerlijk genieten en alles gewoon over zich heen laten komen.

 

Er zijn inmiddels voldoende mogelijkheden via verschillende (reis)organisaties een rootsreis inclusief een bezoek aan een kindertehuis te organiseren. Stichting Meiling is daarom gestopt met het zelf organiseren en faciliteren van dit soort rootsreizen. Natuurlijk willen wij u wel adviseren rondom roots en rootsreizen. U kunt al uw vragen over deze onderwerpen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

India Roots

Je woont in een land waar je niet bent geboren en bent opgevoed door ouders die niet je biologische ouders zijn. Dan kan het zo maar zijn dat je meer wilt weten over je roots. Wie zijn mijn ouders, waar ben ik geboren, heb ik broertjes of zusjes, waarom ben ik afgestaan? Dat zijn niet alleen jouw vragen. Bijna alle kinderen die geadopteerd zijn denken hier van tijd tot tijd (dieper) over na.

India Roots wil graag iets voor je betekenen. Niet dat er gemakkelijk antwoord te vinden zal zijn op alle vragen; zeker niet. Maar wel om je op wat weg te helpen of in contact te brengen met andere, uit India geadopteerde kinderen. Je kunt ook via Facebook (India-Kids-Club) lotgenoten treffen en foto’s van India terug vinden.

 

Bij sommigen kinderen leeft het idee om (nog eens) een rootsreis te maken. Anderen zijn al eens naar India geweest en delen graag hun belevenissen.

Onder: Meest gestelde vragen vind je mogelijk ook jouw vragen. Je kunt ook mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Taiwan Roots

De Taiwanese adoptiekinderen van tien jaar en ouder kunnen elkaar jaarlijks ontmoeten tijdens de zgn. Wo-Mei dagen. Hierbij werkt Stichting Meiling samen met Stichting Wo De Gu Xiang, een belangenorganisatie voor Taiwanees geadopteerden. We hebben daarbij gemerkt dat het onderwerp adoptie en roots meer en meer bij pubers in de belangstelling komt te staan. Daarbij speelt mee dat jaarlijks een aantal jongvolwassenen in de gelegenheid is een bezoek te brengen aan Taiwan, waarbij ze “slapen en werken” in het kindertehuis van Cathwel.
Maar ook brengt het vragen naar boven als: leeft mijn moeder/vader nog, hoe is het met haar/hem, heb ik misschien nog broertjes zusjes, waar wonen ze, wat doen ze? Voor de hand liggende vragen, waarbij de meeste “kinderen” overigens nog niet zo ver zijn dat ze nu al hun biologische ouders willen ontmoeten, maar enig contact (via brieven of e-mail) wordt wel meer en meer op prijs gesteld.

 

Zoeken naar rootsinformatie

Als u vastloopt in het geven van informatie aan uw kind, en dit levert problemen op voor uw kind, dan kunt u altijd vragen stellen over de achtergrond van uw kind. U kunt daarvoor contact opnemen met Stichting Meiling (Fetsje Zuidema). Haar e-mail adres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Hierbij kiest Stichting Meiling voor zorgvuldigheid aan beide kanten. Dit betekent dat we onze uiterste best zullen doen om gegevens te achterhalen, maar dat we daarmee zeer voorzichtig te werk gaan. We laten het primair over aan de kindertehuizen om contacten te leggen. Deze zijn in staat om te bezien of de biologische moeder/vader benaderd kan worden, zonder ze te benadelen of te kwetsen!! Wanneer vanuit het eigen land contact gezocht wordt met iemand zal dat in het algemeen minder argwaan en vragen oproepen van de directe omgeving dan wanneer er ineens vragen uit Nederland binnenkomen.
Verder spelen een aantal praktische problemen bij het zoeken naar rootsinformatie mee. Sommige families leven in grote afzondering, betrekkelijk alleen, ver van een dorp, soms zelfs zonder stroom en/of telefoonverbinding. Mensen kunnen daardoor moeilijk te bereiken zijn. Verder speelt mee dat biologische ouders soms liever niet gevonden willen worden. Daar kunnen tal van legitieme redenen voor zijn.
Beide kindertehuizen erkennen het belang van de geadopteerden om informatie over en van hun biologische ouders te ontvangen of hen te ontmoeten.

 

Het maken van een rootsreis

Bent u van plan een rootsreis naar Taiwan te gaan maken? Dan kunt u contact opnemen met Gerdine Kwakernaak en Dewi Koomen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zij geven u allerlei praktische informatie over het reizen naar Taiwan en bemiddelen bij het contact met het kindertehuis waar uw kind(eren) vandaan komt/komen. Voor het plannen van een rootsreizen is het goed om te weten dat CSS een minimumleeftijd van 12 jaar hanteert bij het verzorgen van ontmoetingen met biologische familie. De minimumleeftijd die zij stellen bij het bezoeken van het tehuis Mu En is 14 jaar. Cathwel hanteert geen minimumleeftijd. Lees hier meer informatie over deze voorwaarden en de achtergrond daarvan. We benadrukken niet zelf contact op te nemen met de kindertehuizen, er is namelijk met hen afgesproken dat alle contacten via Meiling verlopen.